Flow bevordert werkgeluk

“Vandaag zit ik lekker in de flow”. Je hebt het jezelf of een collega vast wel eens horen zeggen. Maar wat is een flow nou precies en hoe kun je het ervaren?

Wat is het?
Hoe kort en eenvoudig het woord dan mag zijn, zo lang en moeilijk is de naam van de bedenker van de mentale toestand. De bedenker van flow is namelijk Mihály Csíkszentmihályi. Tijdens een flow moment heb je opperste concentratie, ga je op in het moment en heb je even geen besef meer van tijd.

Wat is er voor nodig?
Owen Schaffer verfijnde in 2013 het model van Csíkszentmihályi en voegde 7 voorwaarden toe. Wanneer je onderstaande zeven punten in één bezigheid kan afvinken, kom je in een flow:
1. Je hebt een doel
2. Je weet hoe je iets moet doen
3. Je weet hoe goed je daarin bent
4. Je weet waar je heen moet
5. De taak is uitdagend
6. De taak vraagt deskundigheid
7. Je wordt niet onderbroken of afgeleid.

Ook persoonlijkheid speelt een rol. Mensen met een autoletisch karakter (vermogen om eigen doelen te stellen) blijken eerder een flow moment te ervaren als mensen met een niet- autoletisch karakter.

Wat zijn de voordelen van een flow?
Het blijkt dat wanneer je geregeld in een flow werkt, je meer werkgeluk ervaart. Ook word je aardiger gevonden door collega’s. Hersenscans laten zien dat er hersenstructuren actief worden tijdens een flow moment en je hersenen stofjes aanmaken zoals dopamine en endorfine.

🌊 Op welke momenten werk jij in een flow? En heb je vandaag al een flow moment ervaren?

Kantoor- en postadres

Assendorperdijk 1
8012 EG Zwolle

Bel 088 422 9422
Mail info@ltctraining.nl

Partnerbedrijf van NextSteps.nu, NextSteps.nu Exclusief en Specialist Development.

Snel naar…