Happy zijn én blijven op je werk

Deze week is het ‘de week van het werkgeluk’, een initiatief van Happy Office, met als doel werknemer én werkgever bewust te laten worden van de (on)vanzelfsprekendheid van werkgeluk en diverse organisaties aan elkaar te verbinden. Het is ook ‘de week van de vitaliteit’, in het leven geroepen met een soortgelijk doel: vitaliteit prioriteit geven op de werkvloer. Vitaliteit en geluk liggen dicht bij elkaar. Het is daarom misschien geen toevalligheid dat beide thema’s deze week centraal staan.

Hoe zit dat bij jou?

Happy zijn op je werk is één ding, maar happy blijven is niet geheel vanzelfsprekend. Daar moet je wat voor doen. Soms betekent het dat je daarvoor een ongemakkelijk gesprek aan moet gaan met je leidinggevende, of het betekent dat je voor lastige keuzes komt te staan. Het begint echter allemaal bij zelfreflectie. Want wanneer ben je eigenlijk werkgelukkig? En wat is er nodig om gelukkig te worden en blijven op je werk? We zetten een aantal punten voor je op een rij die helpen bij het verkrijgen van inzichten over werkgeluk en vitaliteit.

Wat heb jij nodig om werkgelukkig te zijn?

In balans

Vitaal zijn is meer dan gezond eten, voldoende slapen en genoeg bewegen. Vitaal zijn betekent in balans zijn op meerdere gebieden. In onze aanpak hanteren wij graag het ‘vitaliteitshuis’. Een model met vier kamers die onlosmakend met elkaar verbonden zijn.

💪🏻 Lichaam – hoe fit ben je?

👩🏻  Brein – hoe krachtig zijn je gedachten en overtuigingen?

💖 Gevoel – hoe bewust ervaar jij je emoties?

😃  Zingeving – waar kom jij je bed voor uit?

In onze maatschappij ligt de nadruk voornamelijk op de bovenste twee kamers, maar het is belangrijk om alle kamers af en toe eens te luchten. Balans tussen de vier kamers is nodig om je vitaal en gelukkig te voelen. Hoe is de balans voor jou tussen de vier kamers? Heb je behoefte om dit te onderzoeken en te onderzoeken wat er nodig is om balans te vinden in alle kamers? Denk dan eens aan een coachingstraject met één van onze ervaren coaches.

Fases

In je carrière doorloop je verschillende fases. Je bent waarschijnlijk niet meer de medewerker die je tien jaar geleden was. Iedere levensfase brengt andere wensen en behoeftes met zich mee. Zo kan het zijn dat de mogelijkheid voor hybride werken op dit moment voor jou heel wenselijk. Voor een ander is dat wellicht minder van belang. Onderzoek daarom of je huidige functie en/of werkgever kan voldoen aan je behoeften en wees je ervan bewust dat je behoeften meebewegen met de tijd.

Loopbaanonderzoek

Bij een loopbaanonderzoek analyseer jij je werkomgeving, werkzaamheden, kwaliteiten en talenten en onderzoek je of deze passend zijn en welke stappen je hebt te zetten om ze beter te laten aansluiten bij je functie of organisatie. Wanneer je het idee hebt dat ergens de schoen wringt, maar je weet niet precies waar en hoe, bespreek dit dan met je leidinggevende. Het is dan een goed moment om samen met een coach je loopbaan te onderzoeken.

Iedere levensfase brengt andere wensen en behoeftes met zich mee.

Wees je bewust van lichaamssignalen

Werkgeluk en vitaliteit hebben dus alles te maken met: doen wat bij je past en het creëren van een vitale balans, zodat jij het beste tot je recht komt en werkgeluk kunt ervaren. Maar misschien herken je het wanneer je te lang doorloopt en je (te) laat aan de bel trekt. Wanneer jouw balans niet vitaal is, gaat werken teveel van je vragen en lever je vaak niet de professionele kwaliteit die je in huis hebt. Bovendien maakt je werk je dan vaak ook minder gelukkig en kun je steeds moeilijker vanuit je bevlogenheid verbinden met je opdrachten en je collega’s. Je bent je niet tijdig bewust geweest van de signalen die je lichaam je gaf. Ben je dat wel, dan kun je hierop anticiperen en dreigende ziekte of uitval voor zijn.

Onze trainers en coaches zijn ervaren in het begeleiden bij het ontwikkelen van bewustwording in de signalen van je lichaam. Zij hebben een achtergrond in haptonomie, emotioneel lichaamswerk of systemisch werk. Ze verkennen en steunen je bij de te ondernemen stappen. Wees niet bang om de diepgang op te zoeken, want dan raak je de kern en maakt het los. Want als je écht iets ervaart, voelt en je voelt dat het klopt, blijft het bij je en dat maakt de verandering blijvend.

Kantoor- en postadres

Assendorperdijk 1
8012 EG Zwolle

Bel 088 422 9422
Mail info@ltctraining.nl

Partnerbedrijf van NextSteps.nu