Werk-privé balans

Het is gelukt! Je hebt een prettige werk-privé balans gerealiseerd waarbij je aan het einde van de dag energie overhoudt in plaats van uitgeteld op de bank ligt. Tot het moment dat er iets gebeurt wat je uit balans brengt en je opnieuw wordt uitgedaagd om aan de balans te werken. Kortom, een fijne werk-privé balans is geen op zichzelf staand resultaat, maar een duurzaam proces wat continu aandacht vraag. Het ene moment is het meer op de voorgrond, het andere moment is het meer op de achtergrond aanwezig.
Hoe herpak je de balans terug op deze momenten? Volgens onderzoekers doe je dat door deze vijf stappen te doorlopen:

 

  1. Zet jezelf op pauze en reflecteer

Daarvoor hoef je niet direct op vakantie (wat zeker ook helpend kan zijn bij het verminderen van stress), maar kun je dagelijks oefenen met het nemen van een ‘mentale pauze’. Neem mentaal afstand en bedenk wat de factoren zijn die stress geven en schrijf voorbeelden uit de praktijk op. Op welke manier kun je afstand nemen van die factoren, of ze anders inrichten zodat ze minder disbalans geven?

  1. Durf te voelen!

Neem je lijst van factoren die je bij stap 1 hebt opgeschreven. Omschrijf nu welke emoties je ervaart bij de stresstriggers. Door bewust te worden van je gevoel en emotie geeft je richting aan welke verandering je wilt aanbrengen in je werk of privé. Zou je graag wat meer bij je gevoel willen komen? Overweeg dan onze LTC Boost training. In deze training kom je door middel van lichaamsgerichte oefeningen dichter bij jezelf, wat helpt om keuzes te maken die beter bij je passen.

  1. Prioriteer

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’, aldus Albert Einstein. Oftewel, tijd om na te gaan welke zaken je prioriteit wilt geven. Wat is nu belangrijk? Wat moet je daarvoor opgeven of investeren en is dat het waard?

  1. Ontdek de mogelijkheden

Een verdiepingsslag op stap 3. Want wanneer je eenmaal je prioriteiten hebt gesteld, wil je ook weten hoe je die kunt integreren in je werk- en privésituatie. Maak een plan van aanpak en ontdek wat voor jou werkt.

  1. Tijd voor actie

Dit is het moment om je plan van aanpak in de praktijk te brengen. Spannend, maar onthoudt dat veranderen een continu proces is en het niet direct goed hoeft te gaan. Hulp nodig? Onze coaches denken graag met je mee! Één van de voordelen van een coachingtraject is dat je situaties die zich in de praktijk voordoen vrijwel direct kunt bespreken met je coach. Het stelt je in de gelegenheid om je richting bij te stellen waar nodig.

Dit stappenplan geeft ook mooi weer hoe in grote lijnen de LTC Boost training is ingericht. Tijdens de training neem je 2,5 dag mentaal afstand, onderzoek je je gedrag, emoties en talenten. Je maakt een actieplan en na de training is er begeleiding bij het in de praktijk brengen van jouw plan.

Wanneer je reflecteert, leer je meer!

Kantoor- en postadres

Assendorperdijk 1
8012 EG Zwolle

Bel 088 422 9422
Mail info@ltctraining.nl

Partnerbedrijf van NextSteps.nu